Croissanty:
- opakowanie ciasta francuskiego z lodówki ( w rolce, ja kupuję w Lidlu i tylko raz wypiek był mało wyrośnięty)
- łyżka rozpuszczonego masła
- gorzka czekolada - ja do rogalika wkładam jedną kosteczkę
Zimne ciasto rozwiń i wykrawaj z niego trójkąty, na szerszym końcu ułóż czekoladę i zacznij zawijać ciasto ku zwężeniu. Tak zawinięty rogalik uformuj na kształt księżyca, posmaruj roztopionym masłem i piecz w mocno rozgrzanym piekarniku, aż będą rumiane (220 st. ok 15-18 min). najlepsze są świeże więc warto wstać 10 min wcześniej aby zjeść coś pysznego na śniadanie :)
Tiger Coffee/ latte z kardamonem, cynamonem i miodem
- filiżanka espresso (100 ml)
- 2 filiżanki mleka - polecam mleko tłuste, lepiej się pieni
- 2 ziarenka kardamonu (rozgniecione)
- kawałek kory cynamonowej + szczypta proszkowanego
- 1 łyżka miodu
Mleko, miód oraz przyprawy podgrzewam na małym ogniu do momentu aż nad mlekiem pojawi się para. Mleko nie powinno być wrzące a "dobrze ciepłe" ;) Przed spienieniem mleka, należy pozbyć się kory i ziarenek kardamonu. Następnie spieniam mleko - nie mam żadnego skomplikowanego sprzętu, polecam ręczny spieniacz z ikei, wg mnie sprawdza się idealnie, lepiej niż spieniacz z ekspresu, z którym miałam do czynienia. Kawę parzę w najprostszej kawiarce świata -aluminiowej, składnej z 3 części. Spienione mleko przelewam do wysokiej szklanki i powoli wlewam espresso. Powstaje 3 poziomowa pyszna i aromatyczna kawusia, w sam raz na jesienny poranek do szybkiego croissanta :)
mmmm napilabym sie takiej kawki teraz :)
OdpowiedzUsuńIdealna zamienniki ; )
OdpowiedzUsuńCroisanty też można po prostu kupić w Lidlu i odgrzać w pierniku ( czyli mój przepis na idealna śniadanie)
ten sposób też doskonale znam ;) sprawdza się bardzo dobrze
Usuń