wtorek, 16 października 2012

musaka (moussaka)

Nadchodzi czas na jesienne i zimowe menu. Mięsa, zawiesiste sosy, kluchy, czerwone wino, jabłka i rozgrzewające zupy. Wszystko to jest zdecydowanie smaczniejsze w kalorycznej oprawie. Długo biłam się z myślami czy zrobić beszamel czy może postawić na bakłażany mięso i pomidory... no może troszkę sera. Koniec końców, zdecydowałam się na klasyczny biały sos, który może i nie sprzyja płaskim brzuchom ale daje tyle szczęścia i bez niej musaka po prostu nie byłaby musaką :) przepis, który zamieszczam to mój debiut, przejrzałam kilka blogów, przepisy z kuchni + i książki kulinarne. Inspiracji miałam sporo, ale nie chciałam się ograniczać do jednego przepisu, czytając je składałam sobie swój własny i tak oto powstała ona... pyszna, aromatyczna, sycąca i wywołująca uczucie błogości - MUSAKA


  • 1 duży bakłażan
  • 2 kulki mozzarelli w zalewie

Sos mięsny:
  • 0,5 kg wołowego mięsa mielonego
  • 1 mała biała cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 100 ml białego wytrawnego wina
  • puszka pomidorów pelati
  • łyżka koncentratu pomidorowego
  • pieprz, sól, 
  • suszone oregano (co najmniej 1 łyżeczka)
  • oliwa

Beszamel:
  • ok 0,5 l mleka
  • 50 g masła
  • 50 g mąki
  • gałka muszkatołowa
  • 5 listków świeżej mięty (da nam świeży posmak, ale bez obaw nie jest mocno wyczuwalny)
  • 50 ml białego wytrawnego wina
  • 2 łyżki startego parmezanu
  • sól, pieprz

1. Bakłażana pokroiłam na plastry, delikatnie posoliłam i grillowałam w zamykanym grillu elektrycznym (oliwa zbędna). Jeśli nie masz grilla bakłażany skrop oliwą i piecz w piekarniku ok 10 min w temp 180 st.
2. Sos mięsny: na oliwie podsmaż mięso, gdy zacznie się rumienić dodaj posiekaną cebulę i  zmiażdżony czosnek, zeszklij. Jeśli na patelni jest mało tłuszczu dolej trochę oliwy. Następnie wlej wino i odparuj. Wrzuć pokrojone pomidory z puszki i koncentrat. Dopraw do smaku, przykryj i duś wszystko ok 20 min. W tym czasie zrób beszamel.
3. Beszamel: W garnku rozpuść masło, dodaj mąkę i różdżką energicznie mieszaj i zagotuj, ale uważaj aby mąką się nie przysmażyła i nie zmieniła koloru na brązowy. 
Płyny do sosu dolewaj stopniowo i zawsze uprzednio zdejmuj garnek z ognia, dobrze zamieszaj i dopiero potem połóż garnek na ogniu. 
Gdy mąka z masłem zabulgotają możesz dodać wino, możesz dodać też mleko a potem wino (ja tak zrobiłam bo wpadłam na pomysł dodania wina w między czasie, ale wydaje mi się, że będzie lepiej dodać wino do mąki, odparować i dopiero potem wlać mleko). 
Mieszaj sos na małym ogniu cały czas bardzo energicznie. Pilnuj żeby nie powstał glut i żeby nic nie przywarło do dna. Gdy widzisz, że sos jest za gęsty dodaj trochę mleka i dalej mieszaj. W międzyczasie dodaj przyprawy i zioła. Na koniec dodaj starty parmezan.
Zrobienie beszamelu nie jest trudne, mi zawsze wychodzi, choć potrafię zepsuć prostsze rzeczy ;) wymaga tylko trochę skupienia i wytrwałości. 
4. Formę do zapiekania posmaruj masłem. ułóż plastry grillowanego/pieczonego bakłażana, wylej połowę sosu mięsnego, połowę beszamelu, kolejną warstwę bakłażanów, sos mięsny, beszamel i plastry mozzarelli.
5. Zapiekaj w ok 30 minut w temp 180 st. 

Nie dodawałam ziemniaków, które w klasycznej wersji powinny się pojawić dlatego konsystencja nie będzie bardzo zbita, ale liczy się smak :)

Powodzenia i smacznego!




5 komentarzy:

  1. Nie jadlam jeszcze moussaki, ale chyba by mi zasmakowała. Beszamel, mozzarella i warzywa to połączenie idealne :)

    OdpowiedzUsuń
  2. koniecznie spróbuj, skoro już kilka składników Ci pasuje na pewno będzie Ci smakowało :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pięknie wygląda.... chyba wreszcie muszę zrobić:)!!

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam tę potrawę...ja najczęściej robię wersję, którą miałam przyjemność jeść w Turcji bez sera i beszamelu, ale wersja którą prezentujesz jest równie smakowita.

    OdpowiedzUsuń