Proste i smaczne. Powód? Leżą te gruszki i leżą a tak zjeść zwyczajnie trochę nudno... :)
na 4 porcje:
- cztery płaty ciasta francuskiego - użyłam mrożone ciasto frosty
- 3 gruszki
- 3 łyżki miodu
- cynamon - tyle ile lubisz
- płatki migdałów
- 2 łyżki likieru pomarańczowego cointreau
- 3 kostki gorzkiej czekolady z pomarańczową skórką
Ciasto troszkę rozwałkowałam i ułożyłam na nim plasterki gruszki, posypałam cynamonem, polałam miodem... i likierem, a na koniec posypałam płatkami migdałów. Zapiekałam w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 st. przez ok 15-20 minut. Po wyciągnięciu tart posypałam je wiórkami czekolady, co polecam bo zdecydowanie wzmocniło smak gruszki. Pycha.
Likier, migdały, gruszki...same pyszne smaki ;)
OdpowiedzUsuńPyszniutka :) Uwielbiam gruszki, a w tarcie smakują cudownie:) I jeszcze ten cynamon...
OdpowiedzUsuńgruszkowe smaki jesienią to coś, co bardzo lubię
OdpowiedzUsuń