wtorek, 9 listopada 2010

tarta gruszkowa

Proste i smaczne. Powód? Leżą te gruszki i leżą a tak zjeść zwyczajnie trochę nudno... :)
na 4 porcje:
  • cztery płaty ciasta francuskiego - użyłam mrożone ciasto frosty
  • 3 gruszki
  • 3 łyżki miodu
  • cynamon - tyle ile lubisz
  • płatki migdałów
  • 2 łyżki likieru pomarańczowego cointreau
  • 3 kostki gorzkiej czekolady z pomarańczową skórką
Ciasto troszkę rozwałkowałam i ułożyłam na nim plasterki gruszki, posypałam cynamonem, polałam miodem... i likierem, a na koniec posypałam płatkami migdałów. Zapiekałam w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 st. przez ok 15-20 minut. Po wyciągnięciu tart posypałam je wiórkami czekolady, co polecam bo zdecydowanie wzmocniło smak gruszki. Pycha. 

3 komentarze:

  1. Likier, migdały, gruszki...same pyszne smaki ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszniutka :) Uwielbiam gruszki, a w tarcie smakują cudownie:) I jeszcze ten cynamon...

    OdpowiedzUsuń
  3. gruszkowe smaki jesienią to coś, co bardzo lubię

    OdpowiedzUsuń