niedziela, 28 marca 2010

zielone & francuskie

Kolejny eksperyment. Czyszczenie lodówki + ulubione warzywa. Por i cukinia w cieście francuskim. Byłam ciekawa jak to wyjdzie... wyszło hmm... fajne ale czegoś brakowało. Czegoś bardzo zdecydowanego. A może gdyby obok był kawał mięsa albo ryby byłoby inaczej, w każdym razie na przystawkę super opcja.

Warzywa delikatnie podsmażone i podduszone w białym winie, mają bardzo delikatny i aksamitny smak,  sumie to mogłabym sobie tak same warzywka jeść. Myślę, że gdy by je tak zawinąć właśnie w rybę białą to też byłoby fajnie... trzeba pokombinować. Co Wy o tym myślicie? Do czego pasuje?

2 porcje:
  • 2 płaty ciasta francuskiego
  • 1 por
  • 1 mała zielona cukinia
  • sól, pieprz
  • gałka muszkatołowa
  • białe wino... 1 spory chlust :)
  • zioła (jakie chcesz u mnie suszona bazylia, tymianek i estragon)
  • ząbek czosnku
  • oliwa z oliwek
  • białko i żółtko do sklejenia ciasta i do posmarowania wierzchu
Cukinię pokrój w pół talarki (nie obieram), por pokrój w talarki (zostawiłam końcówkę białej części i zielonej ok. 4 cm). Rozgrzej oliwę, wrzuć cukinię podsmażaj na średnim ogniu ok. 3 minuty, dodaj pory i dalej podsmażaj do momentu gdy por będzie miękki ale nie za bardzo :) ciapkowate warzywo są słabe :)
Dodaj zioła, i minutę przed końcem smażenia dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, wlej wino i pozwól odparować.
Płaty ciasta rozwałkuj, nałóż warzywa a boki posmaruj białkiem. Złóż ciasto na pół, dociśnij brzegi. Zrób widelcem szlaczki na wierzchu, posmaruj żółtkiem i posyp np, ziarnem sezamu (ja miałam akurat płatki migdałów). wrzuć do piekarnika na 15 minut - temperatura 210 stopni.

4 komentarze:

  1. może kawałki kurczaka..
    a może słony ser feta..

    w każdym razie - bardzo podoba mi się cukiniowo porowe zielone połączenie

    OdpowiedzUsuń
  2. też tak myślałam, że jakiś ser. Facet krzyczy - mięso :) więc pewnie kolejnym razem wyjdzie coś bardziej wyrazistego ale i tak smaczne jest

    OdpowiedzUsuń
  3. I tak bym chętnie się poczęstowała, nawet bez sera ;) pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń