Warzywa delikatnie podsmażone i podduszone w białym winie, mają bardzo delikatny i aksamitny smak, sumie to mogłabym sobie tak same warzywka jeść. Myślę, że gdy by je tak zawinąć właśnie w rybę białą to też byłoby fajnie... trzeba pokombinować. Co Wy o tym myślicie? Do czego pasuje?
2 porcje:
- 2 płaty ciasta francuskiego
- 1 por
- 1 mała zielona cukinia
- sól, pieprz
- gałka muszkatołowa
- białe wino... 1 spory chlust :)
- zioła (jakie chcesz u mnie suszona bazylia, tymianek i estragon)
- ząbek czosnku
- oliwa z oliwek
- białko i żółtko do sklejenia ciasta i do posmarowania wierzchu
Dodaj zioła, i minutę przed końcem smażenia dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, wlej wino i pozwól odparować.
Płaty ciasta rozwałkuj, nałóż warzywa a boki posmaruj białkiem. Złóż ciasto na pół, dociśnij brzegi. Zrób widelcem szlaczki na wierzchu, posmaruj żółtkiem i posyp np, ziarnem sezamu (ja miałam akurat płatki migdałów). wrzuć do piekarnika na 15 minut - temperatura 210 stopni.
może kawałki kurczaka..
OdpowiedzUsuńa może słony ser feta..
w każdym razie - bardzo podoba mi się cukiniowo porowe zielone połączenie
też tak myślałam, że jakiś ser. Facet krzyczy - mięso :) więc pewnie kolejnym razem wyjdzie coś bardziej wyrazistego ale i tak smaczne jest
OdpowiedzUsuńI tak bym chętnie się poczęstowała, nawet bez sera ;) pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńo taaaaak!!!!
OdpowiedzUsuń