Obawa o to czy wyjdzie była do ostatniej chwili a raczej do pierwszego kęsa. W ogóle zrobić pizzę nie nie łatwo, dziś bojowym zadaniem było zdobycie drożdży bo te, które upolowaliśmy wczoraj okazały się ... zepsute :/ kolejne kupione rano - również tak więc był to pierwszy raz z drożdżami w proszku i tu znowu problem - ile ich? jak to się robi i czy nie za dużo. Na szczęście się udało.
ciasto (duża blacha z piekarnika bądź 2 okrągłe):
- 2 szklanki mąki
- paczka drożdży w proszku - 7g
- szklanka ciepłej wody
- szczypta soli...mogą być 2 ostatecznie ciasto było trochę mało słone
- szczypta gałki muszkatołowej
- 2 łyżki oliwy z oliwek
to co wyląduje na pizzy i w jakich ilościach zależy od tego na co masz ochotę więc nie wiem czy jest sens podawać... ale podam :)
- 1/2 czerwonej cebuli
- 5 pieczarek
- 2 kulki mozzarelli
- 12 plastrów salami
- przecier pomidorowy z kartonika...1/2 szklanki może ciut więcej
- kilka łodyżek świeżej bazylii
- łyżka suszonego oregano
- łyżka suszonej bazylii
- pieprz i sól
Wszystko razem wymieszaj i zagnieć ciasto :) Nie pozostawiłam ciasta w jakieś specjalne ciepłe miejsce, niczym nie przykryłam i ogólnie stało tyle ile zajęło mi przygotowanie innych składników i sosu czyli ok 10-15 minut. To kolejny plus tego przepisu na spód, wcale nie musimy długo czekać na taką pizzę, po przygotowaniu ciasta można je od razu rozłożyć na blasze.
składniki:
pieczarki kroje w plasterki, cebulę w pół krążki. Na masełku podsmażam pieczarki. Cebulkę należy delikatnie zeszklić. Na patelnie wrzucam na kilka sekund również salami co by trochę tłuszczyku się wylało i żeby po upieczeniu było bardziej chrupiące.
sos:
podgrzewam przecier, dodaję suszone zioła i doprawiam do smaku solą i pieprzem na końcu wrzucam świeżą bazylię.
Blachę posmarowałam oliwą rozłożyłam ciasto, na to sos, cebulka, pieczarki, salami i pokrojoną w plastry mozzarellę.
Pizzę wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni na 15 minut.
Smacznego!
Wyszła cudnie, smakowicie i aż chce się nadgryźć kawałek monitorka ;)
OdpowiedzUsuńSuper przepis, Pozdrawiam cieplutko.
Ojej, jak smakowicie wygląda. Mam ochotę na pizzę :)
OdpowiedzUsuńchrupiące ciasto jest w pizzy najlepsze..
OdpowiedzUsuńCzy sos bo pizzy nie byłby lepszy z pomidorów? :D
OdpowiedzUsuń