niedziela, 7 marca 2010

pizza na cienkim cieście

Udało się!!! Smakowało, było cienkie i chrupiące ale nie jak podeszwa ;) Przepis od koleżanki mamy - dzięki Pani Magdo :)
Obawa o to czy wyjdzie była do ostatniej chwili a raczej do pierwszego kęsa. W ogóle zrobić pizzę nie nie łatwo, dziś bojowym zadaniem było zdobycie drożdży bo te, które upolowaliśmy wczoraj okazały się ... zepsute :/ kolejne kupione rano - również tak więc był to pierwszy raz z drożdżami w proszku i tu znowu problem - ile ich? jak to się robi i czy nie za dużo. Na szczęście się udało.
ciasto (duża blacha z piekarnika bądź 2 okrągłe):
  • 2 szklanki mąki
  • paczka drożdży w proszku - 7g
  • szklanka ciepłej wody
  • szczypta soli...mogą być 2 ostatecznie ciasto było trochę mało słone
  • szczypta gałki muszkatołowej 
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
góra
to co wyląduje na pizzy i w jakich ilościach zależy od tego na co masz ochotę więc nie wiem czy jest sens podawać... ale podam :)
  • 1/2 czerwonej cebuli
  • 5 pieczarek
  • 2 kulki mozzarelli
  • 12 plastrów salami
sos:
  • przecier pomidorowy z kartonika...1/2 szklanki może ciut więcej
  • kilka łodyżek świeżej bazylii
  • łyżka suszonego oregano
  • łyżka suszonej bazylii
  • pieprz i sól
ciasto:
Wszystko razem wymieszaj i zagnieć ciasto :) Nie pozostawiłam ciasta w jakieś specjalne ciepłe miejsce, niczym  nie przykryłam i ogólnie stało tyle ile zajęło mi przygotowanie innych składników i sosu czyli ok 10-15 minut. To kolejny plus tego przepisu na spód, wcale nie musimy długo czekać na taką pizzę, po przygotowaniu ciasta można je od razu rozłożyć na blasze.

składniki:
pieczarki kroje w plasterki, cebulę w pół krążki. Na masełku podsmażam pieczarki. Cebulkę należy delikatnie zeszklić. Na patelnie wrzucam na kilka sekund również salami co by trochę tłuszczyku się wylało i żeby po upieczeniu było bardziej chrupiące.

sos:
podgrzewam przecier, dodaję suszone zioła i doprawiam do smaku solą i pieprzem na końcu wrzucam świeżą bazylię.

Blachę posmarowałam oliwą rozłożyłam ciasto, na to sos, cebulka, pieczarki, salami i pokrojoną w plastry mozzarellę.
Pizzę wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni na 15 minut.
Smacznego!

4 komentarze:

  1. Wyszła cudnie, smakowicie i aż chce się nadgryźć kawałek monitorka ;)
    Super przepis, Pozdrawiam cieplutko.

    OdpowiedzUsuń
  2. Ojej, jak smakowicie wygląda. Mam ochotę na pizzę :)

    OdpowiedzUsuń
  3. chrupiące ciasto jest w pizzy najlepsze..

    OdpowiedzUsuń
  4. Czy sos bo pizzy nie byłby lepszy z pomidorów? :D

    OdpowiedzUsuń