Wystarczy rzucić hasłem JEMY PESTO? i w mig pojawia się uśmiech od ucha do ucha, fajne jest też to, że wcale nie trzeba długo czekać, aż przed nami pojawi się nienaturalnie duża porcja makaronu w aksamitnym sosie o subtelnym smaku bazylii. To właśnie ta kremowa konsystencja, która otacza każdą rurkę makaronu i kawałek kurczaka sprawia, że to danie jest numerem 1 w naszym domu. W czym tkwi sekret?... w gotowym pesto ze sklepu :) Wiem, że to może nie jest zgodne z ogólnie panującą zasadą - blogowicze i blogowiczki wszystko robią same ale skoro jest coś dobrego w słoiku to czemu by z tego nie skorzystać :) Kupujemy tylko jedno pesto i nic nie kusi nas do tego by szukać dalej. Kto wie pewnie za jakiś czas sama coś takiego zmiksuje i oby wyszło podobne lub lepsze bo taki słoiczek to spory wydatek. To pesto wyróżnia się spośród innych swoją gęstą konsystencją, do dania na 2 osoby można dać cały słoiczek a nie poczujemy, że jest czegoś za dużo tak więc zachęcam :)
składniki na 2 osoby... w sumie to na 3 duże porcje :)
- 1/2 paczki makaronu penne ( u nas ostatnio tri colore)
- pojedyńcza pierś z kuraka
- słoiczek pesto alla genovese (Barilla)
- 1/2 śmietany 18%
- papryka (kolor taki na jaki macie ochotę ale może być np. cukinia a może być jedno i drugie :))
- 1/2 dużej czerwonej cebuli lub jedna mniejsza
- 3 ząbki czosnku
- przyprawy do kuraka (tym razem użyłam przyprawy ziołowej do grilla, zioła prowansalskie, sól i pieprz)
- olej do smażenia
Wstaw makaron, dolej do wody trochę oliwy i sypnij suszone zioła. W tym czasie pokrój pierś z kostki i przypraw. Rozgrzej olej i podsmażaj mięsko aż zrobi się lekko rumiane, dodaj paprykę pokrojoną w paseczki (3 cm), podsmażaj razem ok. 3 min i dodaj cebulę posiekaną w piórka i do podsmażaj do momentu, aż cebula będzie podsmażona a papryką jeszcze jędrna i chrupiąca. To już prawie koniec, wrzuć na patelnię czosnek pomieszaj i daj wszystkiemu minutkę tak aby czosnek się nie przypalił bo będzie gorzki. "Atencjone!" czas na pesto :) dodaj cały słoiczek albo prawie cały albo tyle ile lubisz, żeby danie było kremowe i miały super smak wystarczą 3 łyżki my natomiast mamy zboczenie na punkcie ilości :) pomieszaj dodaj śmietanę znowu zamieszaj i wrzuć ugotowany makaron. zamieszaj wszystko aby sos dokładnie obkleił rurki. Gotowe można się rozpływać :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz