niedziela, 21 lutego 2010

parpardelle ze szpinakiem

Duży głód + mało czasu = przepis na szybki obiad.

składniki dla 2 osób:
parpardelle
szpinak w liściach (u mnie mrożony - 1 kostka albo 4-5 kulek)
serek mascarpone - 3-4 łyżki
3 ząbki czosnku
gałka muszkatołowa
świeżo mielony pieprz
sól
można dodać łyżkę pesto bazyliowego albo garść posiekanej bazylii
masło

Ugotuj makaron.
Wrzuć szpinak do wrzątku gotuj ok. 6-10 minut. Zahartuj w zimnej wodzie, po czym dokładnie odciśnij z wody. na patelni rozgrzej masło, wrzuć przeciśnięty przez praskę czosnek i podsmażaj ok. 1 minutę, wrzuć szpinak podsmażaj jeszcze przez 2 minutki dodając przyprawy. Na końcu dodaj serek mascarpone, pesto lub zioła (albo jedno i drugie) mieszaj aż całość się połączy i wrzuć ciepły makaron, zamieszaj. Gotowe.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz