piątek, 26 lutego 2010

curry z kury

Jak zwykle szybki obiadek połączony ze sprzątaniem lodówki. Sposób na dobre curry... dużo curry i dużo swobody. do tego dania można użyć wielu składników, można się pobawić kolorami i smakami, idealne zarówno z łososiem jak i kurczaka piersią. Dziś wyszło takie:
 
składniki:
podwójna pierś z kurczaka (ok. 0.5 kg)
czerwona papryka
1/2 żółtej papryki
3 garści groszku cukrowego
1/2 czerwonej cebuli
papryczka chilli bez pestek
4 łyżeczki curry
sól, pieprz
2 łyżeczki pasty z kolendry (użyłam jej pierwszy raz i od razu przypadła mi do gustu)
3 ząbki czosnku
3 łyżki śmietany 18%
ryż

Zacznij gotować ryż. Pokrój kurczaka na kawałki ok. 2-3 cm, oprósz curry, solą i pieprzem następnie na patelni rozgrzej olej i wrzucaj pojedynczo kawałeczki kurczaka aby się nie posklejały. Podsmażaj do uzyskania złotego koloru. Teraz pokrojoną w cienkie paseczki paprykę, drobno posiekaną chilli, cebulę pokrojoną w piórka oraz groszek cukrowy podsmażaj z kurczakiem, przez ok.5 min. Dodaj pastę z kolendry, czosnek dajmy wszystkim składnikom 1 min na ogniu i 3 łyżki śmietany zamieszaj i podawaj z ryżem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz