Jedzonko zainspirowane wypadem do meksykańskiej knajpki. Bardzo smaczne i trzeba było sobie udowodnić, że samemu też można. I jaki efekt? Można i to lepiej niż w knajpce ;) Danie jest barrrdzo ostre ale guacamole oraz sos śmietanowy nadają delikatności i w takim połączeniu gwarantują wspaniałe doznania smakowe. Polecam.
Składniki dla 2 osób:
- pierś z kurczaka
- papryka czerwona i zielona (może być połowa każdej a może być i całość)
- papryczka chilli
- cytryna albo limonka
- przyprawa fajitas lub sól, pieprz, czosnek, suszone oregano, płatki chilli
- czerwona cebula
- ostry sos chilli
- 4 mniejsze tortille
Sos guacamole:
- awokado
- sok z limonki
- sól
- płatki chilli
Sos śmietanowy:
- śmietana 36%
- sok z połowy limonki
Mięso kroimy w paski o długości około 4-5 cm. i doprawiamy oraz wyciskamy na nie sok z cytryny lub limonki. odstawiamy na ok. 30 min. Smażymy mięsko na oliwie aż się ładnie zrumieni dodajemy pokrojoną w paseczki paprykę i czerwoną cebulę pokrojoną w piórka - podsmażamy ok. 3-4 minuty (papryka powinna być delikatnie chrupiąca). W tym samym czasie dodaj drobno posiekaną papryczkę chilli. Po tym czasie dodaj zmiażdżony czosnek i podsmażaj około 30 sekund a na koniec dodaj ok. 6 łyżek ostrego sosu.
guacamole:
Przekrój awokado na pół wyciągnij pestkę. Łyżką wyjmij miąższ i rozdrobnij go widelcem, dodaj sok z limonki, szczyptę soli i płatki chilli. jeśli w chwilę po tym masz zamiar pałaszować guacamole wyrzuć pestkę jeśli nie lepiej wrzuć ją do zielonej papki, wtedy nie ściemnieje.
sos śmietanowy:
Śmietanę wymieszaj z sokiem z limonki :)
Podgrzej tortille wg wskazówek na opakowania.
Mięsko z warzywami podaj w ciepłym naczyniu np. na żeliwnej patelni, tortille również warto umieścić w ciepłym naczyniu, które możesz przykryć. sosy podajemy w osobnych miseczkach. Jak delektować się fajitas? Weź tortille i nałóż porcję mięska z warzywami, i dodaj swoje ulubione sosy złóż tortille na pół i smacznego.
ps. w knajpce dostaliśmy ogromne śliniaki więc uwaga na szaty ;)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz