środa, 10 października 2012

francuskie ślimaczki cynamonowe

Zrobienie tych ciasteczek zajmuje mniej czasu niż zejście na dół do sklepu po "coś słodkiego". Po upieczeniu cukier tworzy aromatyczny karmel, idealne do jesiennej herbatki :) Z dedykacją dla ciasteczkowych potworów, dla maniaków cynamonowych aromatów, dla leniuchów i zabieganych.


  • gotowe ciasto francuskie z lodówki
  • 1/2 szklanki brązowego cukru
  • 1 łyżka cynamonu
  • 2 łyżki mielonych migdałów (niekoniecznie)


Zmieszaj suche składniki. Ciasto delikatnie rozwałkuj i posyp cała powierzchnię mieszanką. Zwijaj z obu stron do środka aby powstał podwójny ślimaczek tak jak na zdjęciach :) pokrój w 1,5 cm paski i ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy ok 15 minut w temp 220 st. Ciasto można posmarować rozpuszczonym masłem lub żółtkiem, ja z tego zrezygnowałam (czas, czas, czas) a ciasteczka i tak wyszły ładnie rumiane.



Przepis podpinam do akcji:


6 komentarzy:

  1. są tak pyszne, że nie ma co czekać do weekendu ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. lubię czasem takie leniuszkowe przepisy:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ooooo, widzę, że też jesteś fanką ciasta francuskiego. Ja tez kupuję w Lidlu i... wymyślam, co tu jeszcze można by było z nim zrobić :) Taki ślimaczki w bento wyglądałyby cudnie!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. możliwości jest wiele, ten przepis został dołączony do akcji "ciasto francuskie", zajrzyj może znajdziesz jakieś ciekawe nowości i nie tylko ślimaczki w bento wylądują ;) pozdrawiam!

      Usuń