środa, 18 lipca 2012

risotto z pora i cukinii

Lekkie i świeże risotto z warzywami. Aromatyczny por, zawsze mile widziana cukinia, można dodać pieczarki lub sezonową fasolkę szparagową, a to wszystko w aromacie masła, białego wina, czosnku oraz parmezanu. Szybka propozycja na letni posiłek.Poniżej archiwalna opcja z pieczarkami a u mnie właśnie dochodzi z fasolką... aromat wina nie do przebicia- uwielbiam!


Proporcje na jedną porcję:

  • 3/4 szklanki ryżu arborio
  • 1 szklanka bulionu warzywnego
  • 1/2 szklanki białego wina wytrawnego
  • 1/2 średniej cukinii (ja wybieram opcję zieloną)
  • 2 młode pory (biała część)
  • garść zielonej fasolki szparagowej lub 4 małe pieczarki
  • ząbek czosnku
  • 2 łyżki startego parmezanu
  • łyżka masła
  • oliwa
  • pieprz, tymianek
Na rozgrzanej oliwie i łyżce masła zeszklij posiekany na pół talarki por, dodaj cukinię pokrojoną na mniejsze części, i po 2 minutach posiekany drobno czosnek i tymianek - zamieszaj. Wsyp ryż i na małym ogniu  podsmażaj całość przez ok 3 minuty ( ryż powinien być obtoczony w oliwie). Wlej wino, poczekaj aż odparuje a następnie wlej połowę bulionu. Gdy ryż wypije bulion dolej kolejną część. Gdy ryż będzie miękki i wypije już całość wody dodaj starty parmezan. Jeśli płyn zostanie wchłonięty a ryż będzie jeszcze twardy dodawaj płyn wedle potrzeb. Nie zostawiaj risotta w samotni bo łatwo można je przypalić, czekaj, wąchaj i popijaj winem :D




4 komentarze:

  1. Uwielbiam wszelkiego rodzaju risotto, a Twoje wygląda cudnie, dlatego spróbuję w sobotę i dam znać, jak się udało :-)
    Pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń
  2. mam nadzieję, że i to wstrzeli się w Twoje gusta - smacznego i czekam na wieści :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Risotto zawsze mnie uszczęśliwia, zwłaszcza z ulubioną cukinią lub porami :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. że ja nigdy nie jadłam risotta.

    OdpowiedzUsuń