Kolejne curry. Tym razem rybna opcja o nieco egzotycznym smaku. istotne jest to aby przyrządzać je na dużym ogniu na dużej patelni lub woku, bardzo szybciutko, aby mięsko ryby się nie rozleciało a wszystkie składniki były podsmażone przeszły smakami.
składniki na 4:
- filet z łososia bez skóry - u nas ok 0,6 kg
- cytryna
- czerwona pasta curry - 3 łyżeczki
- pasta z kolendry - łyżeczka
- papryka
- groszek cukrowy albo orientalna mieszanka warzywna
- połowa czerwonej cebuli
- duża puszka mleczka kokosowego
Łososia kroimy w kostkę, skrapiamy sokiem z cytryny, oprószamy solą i pieprzem odstawiamy na 30 min (jeśli się spieszysz nic się nie stanie jeśli zabierzesz się do smażenia od razu). Rozgrzej oliwę dodaj pastę curry i podsmażaj minutę po czym wrzuć łososia obsmażaj go 3-4 minuty dodaj warzywa, posól, popieprz gdy warzywa zmiękną a jednocześnie będą jeszcze chrupiące zalej wszystko mleczkiem kokosowym 3 minuty na ogniu i możesz podawać z białym ryżem.
Mmm ;) Curry w każdej wersji mi smakuje. Kocham ryby, a jak wiadomo łosoś to już prawie każdemu dogadza tak więc danie musiało być wspaniałe :)
OdpowiedzUsuńuwielbiam łososia..
OdpowiedzUsuńUwielbiam curry z ryby :)
OdpowiedzUsuńracja, to bardzo dobre połączenie - też lubię :)
OdpowiedzUsuń