Danie bardzo szybkie, proste i sycące. Aby wyszło idealne trzeba trochę poćwiczyć z proporcjami. Podam przepis na taką wersję, którą mi najbardziej smakuje a cechuje ją przede wszystkim duża ilość parmezanu.
Na 2 osóbki:
Makaron gotujemy z łyżeczką soli i łyżką oliwy. boczek kroimy w cienkie paseczki i podsmażamy, kiedy boczek będzie ładnie przyrumieniony i chrupiący dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i podsmażamy przez minutę. Żółtka mieszamy ze śmietaną i 5 łyżkami parmezanu. doprawiamy pieprzem i odrobiną soli.
Uwaga teraz należy się skupić :) ustawiamy malutki ogień i kładziemy garnek z makaronem. Do odcedzonego makaronu dodajemy usmażony boczek i mieszamy, teraz czas na miksturę jajeczno-śmietanowo-parmezanową. Wlewamy ją do makaronu i mieszamy warto sypnąć jeszcze łyżkę parmezanu. Całość mieszamy ok. 2 minuty (sztuka polega na tym aby w wysokiej temperaturze nie ścięły się jajka) i od razu podajemy. Danie bardzo szybko stygnie więc nie ma na co czekać.
Smacznego :)
Na 2 osóbki:
- makaron spaghetti (nie jestem w stanie podać innego przelicznika niż "ilość odpowiednia dla 2 osób :))
- 5-6 plastrów boczku
- 3 łyżki śmietany 22%
- 3 żółtka
- 5-6 łyżek tartego parmezanu
- 2 ząbki czosnku
- świeżo mielony pieprz
- sól
Makaron gotujemy z łyżeczką soli i łyżką oliwy. boczek kroimy w cienkie paseczki i podsmażamy, kiedy boczek będzie ładnie przyrumieniony i chrupiący dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i podsmażamy przez minutę. Żółtka mieszamy ze śmietaną i 5 łyżkami parmezanu. doprawiamy pieprzem i odrobiną soli.
Uwaga teraz należy się skupić :) ustawiamy malutki ogień i kładziemy garnek z makaronem. Do odcedzonego makaronu dodajemy usmażony boczek i mieszamy, teraz czas na miksturę jajeczno-śmietanowo-parmezanową. Wlewamy ją do makaronu i mieszamy warto sypnąć jeszcze łyżkę parmezanu. Całość mieszamy ok. 2 minuty (sztuka polega na tym aby w wysokiej temperaturze nie ścięły się jajka) i od razu podajemy. Danie bardzo szybko stygnie więc nie ma na co czekać.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz