piątek, 31 sierpnia 2012

Sernik z ricotty z jagodami

Podsuwam pod nosy przepis na pyszne ciasto z jagodami. Początkowo szukałam sernika na zimno, ale jakoś żaden mnie nie przekonała. A ten... jest szybki, prosty i trochę inny. Lekko słonawy, mokry i delikatny, kruszonka nadaje mu rustykalnego charakteru  ("ooo jakie swojskie ciasto zrobiłaś?!").
Przepis znalazłam u Pokochaj gotowanie  i przy okazji dziękuję za inspirację, z pewnością zrobię ten sernik nie raz.
Poniżej oryginalny przepis obok moje zmiany i wskazówki.


ciasto:

  • 50 g zimnego masła (ja używam do wypieków masła roślinnego)
  • 100 g mąki pszennej
  • 1 łyżka jogurtu naturalnego (grecki)
  • 1 łyżka cukru (brązowy) 
  • szczypta soli

masa serowa:

  • 500 g ricotty (ja miałam ok 350 g dlatego zdecydowałam się na formę do tarty, ciasto wyszło niskie, ale ze względu na ilość masy a nie dlatego, że nie wyrasta i jest ciężkie)
  • 3 jajka (miałam małe więc dałam 3, sądzę, że przy mniejszej masie sera 2 wystarczą)
  • 2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego
  • 1/2 szklanki cukru trzcinowego (wspominałam wcześniej, że ciasto jest mało słodkie, dla mnie ok ale łasuchy mogą dodać 3/4 szklanki i będzie ok, choć lukru nie będzie przypominać)
  • 2 łyżki mąki pszennej
kruszonka:
  • 2 łyżki masła
  • 3 łyżki cukru trzcinowego
  • szczypta proszku do pieczenia
  • mąka pszenne (tyle aby przy połączeniu z innymi składnikami stworzyła kruszonkę :))


+ jagody - u mnie  1 i 1/2 szklanki


Jak to zrobić?

Zaczynamy od wyrobienia kruchego ciasta - Łączysz wszystkie składniki. Masło musi być zimne, dlatego najlepiej połączyć masło z resztą składników ciekając nożem i w momencie gdy w miarę wszystko się polepi zagnieść ręką kulę, którą wkładasz do lodówki na ok 15-30 minut. Następnie ciasto należy rozwałkować i wyłożyć formę do ciasta (u mnie forma do tarty 22 cm). Nakłuwasz i pieczesz ok 15 min. w temp. 180 stopni (możesz obciążyć ciasto fasolą aby nie urosło, ale w tym przypadku nie było to konieczne).

Aby zrobić masę serową wystarczy ubić ricottę z cukrem na puszystą masę, następnie stopniowo dodajesz jajka, mąkę i jogurt, miksując do uzyskania gładkiej masy. Całość wylej na wcześniej podpieczony spód i znowu włóż do piekarnika na ok. 15 min.

Następnie posyp ciasto jagodami, kruszonką i piecz przez kolejne 30 min. Ania radzi aby ciasto pozostawić po upieczeniu w piekarniku, i kroić wystudzone - ja tak zrobiłam i wyszło super :)

Na zdrówko!

4 komentarze:

  1. Ślicznie wygląda :)) Z ricotty jeszcze nie robiłam :) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. to takie pyszne jagodowe lato na talerzyku

    OdpowiedzUsuń
  3. Beti, a to był właśnie mój debiut z ricottą :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Nigdy nie robiłam sernika z ricotty, ale zapewne pysznie Ci wyszedł.

    OdpowiedzUsuń