poniedziałek, 8 października 2012

śliwki w syropie miodowo - cynamonowym

W ostatnim czasie coraz częściej do mojego kielicha trafiają mieszanki sezonowych owoców w połączeniu z jogurtem lub lodami. Sezon coraz bardziej wymaga serwowania rozgrzewających mikstur i aromatów, więc dziś proponuję aby śliwki, których jeszcze troszkę się znajdzie, zmieszać z płynnym złotem, pyłem cynamonowym i szlachetną czekoladą, która rozpuści się po warstwą ciepłego syropu :)

Aby przygotować puchar dla siebie potrzebne Ci będą:
  • 10 węgierek
  • łyżka miodu (ja używam wielokwiatowego)
  • 1/4 łyżeczki cynamonu

  • 1 łyżka lub 2 pastylek czekoladowych 70% (takie pastylki możecie zdobyć w sklepikach Karmello )
  • 150 ml jogurtu naturalnego
  • 4 łyżki granoli z czekoladą (jesienią trzeba jeść czekolady baaaardzo dużo, w przeciwnym razie można nabawić się depresji!)


śliwki wypestkuj, pokrój na ćwiartki, wrzuć do garnka, zalej miodem, dodaj cynamon. Podsmażaj na małym ogniu ok 10 minut. Śliwki puszczą sok, który w połączeniu z miodem da pyszny syrop.

Wszystkie składniki układaj warstwami. jogurt-granola-śliwki-jogurt-czekolada-śliwki-czekolada :) 

2 komentarze: