- gotowe ciasto francuskie z lodówki
- 1/2 szklanki brązowego cukru
- 1 łyżka cynamonu
- 2 łyżki mielonych migdałów (niekoniecznie)
Zmieszaj suche składniki. Ciasto delikatnie rozwałkuj i posyp cała powierzchnię mieszanką. Zwijaj z obu stron do środka aby powstał podwójny ślimaczek tak jak na zdjęciach :) pokrój w 1,5 cm paski i ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy ok 15 minut w temp 220 st. Ciasto można posmarować rozpuszczonym masłem lub żółtkiem, ja z tego zrezygnowałam (czas, czas, czas) a ciasteczka i tak wyszły ładnie rumiane.
Przepis podpinam do akcji:
Pyszne, zrobię na weekend :)
OdpowiedzUsuńsą tak pyszne, że nie ma co czekać do weekendu ;)
OdpowiedzUsuńlubię czasem takie leniuszkowe przepisy:)
OdpowiedzUsuńPola, bo leniuchowanie jest fajne :)
UsuńOoooo, widzę, że też jesteś fanką ciasta francuskiego. Ja tez kupuję w Lidlu i... wymyślam, co tu jeszcze można by było z nim zrobić :) Taki ślimaczki w bento wyglądałyby cudnie!
OdpowiedzUsuńmożliwości jest wiele, ten przepis został dołączony do akcji "ciasto francuskie", zajrzyj może znajdziesz jakieś ciekawe nowości i nie tylko ślimaczki w bento wylądują ;) pozdrawiam!
Usuń