Proporcje na jedną porcję:
- 3/4 szklanki ryżu arborio
- 1 szklanka bulionu warzywnego
- 1/2 szklanki białego wina wytrawnego
- 1/2 średniej cukinii (ja wybieram opcję zieloną)
- 2 młode pory (biała część)
- garść zielonej fasolki szparagowej lub 4 małe pieczarki
- ząbek czosnku
- 2 łyżki startego parmezanu
- łyżka masła
- oliwa
- pieprz, tymianek
Na rozgrzanej oliwie i łyżce masła zeszklij posiekany na pół talarki por, dodaj cukinię pokrojoną na mniejsze części, i po 2 minutach posiekany drobno czosnek i tymianek - zamieszaj. Wsyp ryż i na małym ogniu podsmażaj całość przez ok 3 minuty ( ryż powinien być obtoczony w oliwie). Wlej wino, poczekaj aż odparuje a następnie wlej połowę bulionu. Gdy ryż wypije bulion dolej kolejną część. Gdy ryż będzie miękki i wypije już całość wody dodaj starty parmezan. Jeśli płyn zostanie wchłonięty a ryż będzie jeszcze twardy dodawaj płyn wedle potrzeb. Nie zostawiaj risotta w samotni bo łatwo można je przypalić, czekaj, wąchaj i popijaj winem :D
Uwielbiam wszelkiego rodzaju risotto, a Twoje wygląda cudnie, dlatego spróbuję w sobotę i dam znać, jak się udało :-)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie!
mam nadzieję, że i to wstrzeli się w Twoje gusta - smacznego i czekam na wieści :)
OdpowiedzUsuńRisotto zawsze mnie uszczęśliwia, zwłaszcza z ulubioną cukinią lub porami :-)
OdpowiedzUsuńże ja nigdy nie jadłam risotta.
OdpowiedzUsuń