poniedziałek, 23 lipca 2012

deser jagodowy

Miała być tarta, krem mascarpone i lemon curd miał być zrównoważony spodem z mąki pszennej razowej, ale od samego początku coś nie wychodziło :/  Najpierw ciasto niesłychanie szybko zamarzło w zamrażarce a potem nie chciało się już tak szybko odmrozić... słabo się wałkowało, następnie zjarały się brzegi, a papier spod fasoli trochę przywarł no i w finale ciasto się zjarało totalnie. Na zagniatanie kolejnego nie miałam siły - a tu krem schłodzony, jagody już czekają, musiało coś z tego wyjść! No i wyszło :D
Deser składa się z 3 warstw: pokruszone ciasteczka digestive, masa mascarpone zmieszana z lemon curd a na to jagody i już :) słone ciastko + niezbyt słodki krem podrasowany kwaskiem lemon curd i dobra polska jagoda.


krem maskarpone:

  • ok 120 ml śmietanki 30%
  • 200 g serka mascarpone
  • 2 łyżki cukru pudru
  • lemon curd zdobyłam w korzystnej cenie a smakuje dokładnie jak domowe :)
  • jagody
  • ciasteczka digestive (po 2 na porcję)
Wystarczy ubić śmietaną i połączyć z pozostałymi składnikami kremu, schłodzić w lodówce. Ciasteczka kruszymy na proszek, następnie do kremu dodajemy ok 3 łyżki lemon curd, robimy kilka ósemek, fajnie spotkać wyrazistą wstęgę cytrynowego smaku, nie warto mieszać dokładnie. Na koniec jagody i to wszystko. Smacznego!



6 komentarzy:

  1. Z połączenia mascarpone i jagód musiało wyjść istne cudo! Miałam twarde postanowienie diety, ale jak widzę takie pyszności... :P

    OdpowiedzUsuń
  2. więcej jagód, troszkę mniej serka i śmiało można jeść na diecie :D a jak do tego dorzucisz 20 minut biegania to bez żadnych wyrzutów sumienia... może 2 porcje ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Fantastycznie wybrnęłaś z niepowodzenia kuchennego :-) Deser kusi, oj kusi :-) pozdrawiamy

    OdpowiedzUsuń
  4. Kasiu dziękujemy za komentarz(komentarze:D). Będziemy zaglądać, bo ciekawie tu u Ciebie i z pewnością znajdziemy inspiracje:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Nie ma tego złego... ;)
    Ale tarta i tak potem powstała? :)

    OdpowiedzUsuń
  6. z troszkę innych składników ale powstała ;)

    OdpowiedzUsuń