- 6 świeżych pomidorów, obranych ze skórki i pokrojonych w kostkę
- 3 ząbki czosnku (posiekane)
- 2 szalotki ( posiekane)
- liście szpinaku (ja użyłam mrożonego ok 250 g)
- 5 suszonych pomidorów
- łyżka marynowanego zielonego pieprzu
- 100 ml śmietany 12%
- świeże listki bazylii
- 1 łyżeczka suszona bazylia
- 1 łyżka octu balsamicznego
- 1/2 łyżeczki miodu
- świeżo mielony pieprz, sól morska, oliwa do smażenia
- makaron tagliatelle
Na oliwie zeszkliłam szalotkę, czosnek i suszona bazylię. Dodałam szpinak, trochę rozmrażałam na niewielkim ogniu. Następnie dodałam posiekane pomidory świeże i suszone, sól, pieprz, ocet, miód. na średnim ogniu wszystko gotowało się ok 15 minut. na końcu dodałam śmietanę, doprawiłam do smaku solą i pieprzem - gotowe. przed podaniem posypałam listkami bazylii.
Sos jest bardzo kremowy delikatny i aromatyczny... mniam - mieliście rację pomidory są smaczne :) ...
(ale nie wszystkie;))
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz