z podanych składników powinny wyjść 3 porcje... choć to wszystko zależy od dnia i możliwości :)
- 1, 5 szklanki ryżu arborio
- 4 łyżki masła
- ½ cebuli
- 10 pieczarek
- 2 garści suszonych borowików
- ok 1 l bulionu – zmieszałam z drobiowego i grzybowego
- gałka muszkatołowa
- świeżo mielony pieprz i sól
- białe wytrawne wino – ½ szklanki
- boczek 6 plasterków
- natka pietruszki
gdy mamy już grzybki możemy zacząć pracę z patelnią. Pokroiłam boczek w małe paseczki i zrumieniłam. Następnie dodałam 2 łyżki masła i zeszkliłam posiekaną drobno cebulę a potem podsmażyłam pieczarki i suszone ( ale już ugotowane grzyby). Dodałam pozostałą część masła i wrzuciłam ryż, podsmażałam go ok 4 minuty. W risotto ważne jest to aby każde ziarenko ryżu było pokryte tłuszczem, doprawiłam do smaku i zalałam chochlą bulionu, na średnim ogniu wszystko się ze sobą gotowało. Kolejna chochla gdy poprzednia część płynu już wsiąkła. I tak dalej i tak dalej aż ryż będzie ugotowany, ja lubię al dente :) Możliwe, że ilość płynu, która podałam będzie zbyt duża lub za mała, dlatego zwróćcie uwagę na konsystencję. Nie może być ona za bardzo ciapkowata, ale też ryż nie może być twardy. Spokojnie sobie poradzicie :). Aaa i jeszcze dodałam wino... w sumie chyba nie ma różnicy kiedy... może w ostatniej fazie dodawania płynu... tak chyba będzie dobrze, tzn ja tak zrobiłam i było dobrze... :)
Gdy będzie gotowe, dodaj starty parmezan i zielona pietruszkę mmmmmmmmmm poezja!
Niesamowicie apetyczne:)
OdpowiedzUsuńUwielbiam konsystencję risotto. Ubóstwiam wręcz. A takie z grzybami, pełne leśnego aromatu... Cudownie!
OdpowiedzUsuńKasiu ale smakowitości serwujesz :)
OdpowiedzUsuńWszystkiego dobrego w Nowym Roku :)
Kasiu! Risotto bossskie! I równie piękne nowe szaty bloga:)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie!
Cudowne risotto :) Właśnie sobie przypomniałam, że mam grzyby w zamrażarce ;)
OdpowiedzUsuńJa na razie jeszcze przechodzę przez fazę makaronów, ale jak mnie dopadnie ryżomania to na pewno tu wpadnę po ten przepis :D
OdpowiedzUsuńI ja uwielbiam risotto. Najbardziej wlasnie takie z grzybami. Polecam tez risotto z grzybami od Jamiego Olivera, jest rewelacyjne :)
OdpowiedzUsuńdzięki za pochwały, porady i życzenia :)
OdpowiedzUsuńpozdrawiam