OMG! Deliciuos!
Rety, niesamowity makaron mi wyszedł … polecam na lekką kolacje z kimś komu chcecie wyostrzyć zmysły :D na mnie podziałało - do tej pory smaki się po mnie rozchodzą – spisuje od razu żeby nie zapomnieć ;)
1 os:
- Makaron spaghetti pełnoziarniste
- 10 krewetek tygrysich – ja użyłam mrożonych
- szczypta szafranu
- niecały 1 cm świeżego imbiru
- ząbek czosnku
- sól, pieprz
- krążki chilli
- spora szczypta curry
- szczypta ziół prowansalskich
- 2 łyżki masła
- oliwa z oliwek
- 1 młoda cukinia
Krewetki rozmroziłam, cukinię pokroiłam na pół talarki, czosnek zgniotłam nożem, pociachałam w większe kawałki tak, żeby się za szybko nie zjarał. Imbir obrałam i pokroiłam drobniutko… a makaron się gotował…
Rozgrzałam oliwę i zaczęłam od smażenia cukini, posypałam solą, szczyptą ziół i po 2 minutach dorzuciłam krewetki, po 3 minutach czosnek i imbir, krążki chilli (dostosuj do swojego podniebienia), curry i szafran, wszystko podsmażałam jeszcze ok. 7 minut, na koniec dodałam masło. Zmniejszyłam ogień i wrzuciłam na patelnię odcedzony makaron zamiąchałam i poległam…
gdyby ktoś przygotował dla mnie taki makaron, to nawet bym nie marudziła na dodatek krewetek. może nawet okazałoby się, że je lubię? ;-)
OdpowiedzUsuńfantastyczny pomysł na obiad!
OdpowiedzUsuń