wtorek, 14 grudnia 2010

makaron z krewetkami

OMG! Deliciuos!

Rety, niesamowity makaron mi wyszedł … polecam na lekką kolacje z kimś komu chcecie wyostrzyć zmysły :D na mnie podziałało - do tej pory smaki się po mnie rozchodzą – spisuje od razu żeby nie zapomnieć ;)
 

1 os:
  • Makaron spaghetti pełnoziarniste
  • 10 krewetek tygrysich – ja użyłam mrożonych
  • szczypta szafranu
  • niecały 1 cm świeżego imbiru
  • ząbek czosnku
  • sól, pieprz
  • krążki chilli
  • spora szczypta curry
  • szczypta ziół prowansalskich
  • 2 łyżki masła
  • oliwa z oliwek
  • 1 młoda cukinia

Krewetki rozmroziłam, cukinię pokroiłam na pół talarki, czosnek zgniotłam nożem, pociachałam w większe kawałki tak, żeby się za szybko nie zjarał. Imbir obrałam i pokroiłam drobniutko… a makaron się gotował…
Rozgrzałam oliwę i zaczęłam od smażenia cukini, posypałam solą, szczyptą ziół i po 2 minutach dorzuciłam krewetki, po 3 minutach czosnek i imbir, krążki chilli (dostosuj do swojego podniebienia), curry i szafran, wszystko podsmażałam jeszcze ok. 7 minut, na koniec dodałam masło. Zmniejszyłam ogień i wrzuciłam na patelnię odcedzony makaron zamiąchałam i poległam…

2 komentarze:

  1. gdyby ktoś przygotował dla mnie taki makaron, to nawet bym nie marudziła na dodatek krewetek. może nawet okazałoby się, że je lubię? ;-)

    OdpowiedzUsuń
  2. fantastyczny pomysł na obiad!

    OdpowiedzUsuń