sobota, 25 września 2010

placki ziemniaczane & sos grzybowy

Zapach placków, który unosi się w całym domu i do tego nutka leśnych grzybów to połączenie, które potrafi opętać na dobre. Kojarzy mi się z domem, mam robi pyszne placki ziemniaczane i od razu przyznaje, że moje takie dobre nie wyszły :( dodałam za dużo mąki i były troszkę za twarde... nie wiem czemu to zrobiłam :)
ciasto na około 12 placków:
  • 1,5-2 kg ziemniaków
  • 2 jajka
  • cebula
  • 3 łyżki mąki (tu już opcja jak na moje oko prawidłowa)
  • pieprz  i ziarenka smaku (dodaje je tylko do placków jakoś tak lepiej mi smakuje niż z solą)

sos grzybowy ( jak zwykle na oko):
  • kurki (ok jednego kubka)
  • kozaki (jedna miseczka)
  • mała cebulka
  • 2 łyżki masła
  • natka pietruszki
  • śmietana 18% - 100 g
  • 1/2 szklanki wody
  • sól, świeżo mielony pieprz 
  • 2 szczypty suszonego estragonu 
  • świeży rozmaryn (gałązka o wielkości 2 cm)
Ziemniaki starłam na grubych oczkach odcisnęłam sok, dodałam  cebulę pokrojoną w kosteczkę,  przyprawy, jajka i mąkę. Smażyłam na oleju roślinnym z dodatkiem oliwki. Odsączyłam na papierowym ręczniki.

Cebulę drobno posiekałam i zeszkliłam na maśle. Dodałam oczyszczone grzyby. Kurki miałam miniaturowe więc ich nie kroiłam, kozaki podzieliłam na mniejsze części. Podsmażałam ok 5 minut, posoliłam i przykryłam na ok 15 minut. W między czasie podglądałam jak tam stan wody, troszkę podlewałam i w ok 10 minucie duszenia grzybów wrzuciłam zioła. Na koniec dodałam śmietanę i posiekaną natkę pietruszki.  Gotowe :)

2 komentarze:

  1. Cudowny obiad i piękne, ciepłe zdjęcia! Z wielką ochotą wpadłabym do Ciebie na talerz takich placków z sosem! Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń