W oryginale tartaletki są z cukinią, porem i serkiem kozim. W moim wykonaniu serka koziego brak w zamian zastosowałam camembert z morelą, trochę parmezanu, dorzuciłam też kilka kawałków suszonych pomidorów. Przepis Karolci na ciasto jest naprawdę super, ciasto nie za bardzo kruche takie jak lubię.
6 tartaletek
- 125 g mąki
- szczypta soli
- 75 g zimnego masła lub margaryny (ja użyłam mix maślany)
- 2-3 łyżki lodowatej wody
- Przy cieście kruchym istotne jest to aby składniki były zimne i aby nie wyrabiać ich za długo ciepłymi dłońmi.
- 2 małe pory
- cukinia
- 7 pomidorów suszonych z oliwy
- serem camembert
- 4 łyżki parmezanu
- zioła
- sól, pieprz
Co do farszu to sprawa jest prosta na patelni podsmażamy przez 2 minuty pora, którego to należy wcześniej pokroić w talarki, tak samo jak cukinię którą wrzucamy do pora i smażymy z dodatkiem ziół do momentu gdy cukinia będzie taka jak lubisz.
Wyjmij tartaletki z piekarnika i rozłóż farsz, przykryj kilkoma plastrami sera, wrzuć paseczki pomidorów, posyp parmezanem i jeszcze raz wrzuć do piekarnika na kolejne 15 minut.
Szybkie, bardzo smaczne i bardzo uniwersalne.
a i na słodko można je nadziac :-)
OdpowiedzUsuńPrzepyszne :) Super dodatki. Uwielbiam takie maleństwa, chociaż są odrobinę pracochłonne :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam :)
podoba mi się tytuł posta :) a przepis świetny :)
OdpowiedzUsuńa można i na słodko, chyba u Ciebie Asiejko widziałam z karmelem...?
OdpowiedzUsuńwarto popracować dla takiego efektu a przepis to u Karolci trzeba chwalić :)
pozdrawiam