sobota, 8 maja 2010

młoda kapusta

Taka zwyczajna, uwodzi swą prostotą. Kusi przy wiosennych promieniach słońca i ciepłym wietrze. Każdy z nas ma ochotę na coś w tym stylu. Tym bardziej jeżeli przywołuje zapach i smak sprzed wielu lat, gdy przypomina nam jakieś miejsce. Mi kojarzy się z wakacjami na wsi. Ogromny gar kapusty ląduje na studni pod jabłonią, do tego pajda chleba z wielkiego okrągłego bochenka to smak, który sprawdza się idealnie w upalne dni.

składniki na 4 porcje:
  • mała główka młodej kapusty
  • połowa opakowania włoszczyzny ( z braku laku okazało się, że moja marchewka i pietruszka puściły brzydkie kwiatki :/ )
  • 1/2 kostki rosołowej warzywnej
  • 7 ziarenek pieprzu
  • 2 liście laurowe
  • 2 ziela angielskie
  • boczek (wg upodobań)
  • biała część małego pora (pokrojona w pół talarki)
  • 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • 2 łyżki mąki
  • 1/4 szklanki zimnej wody
  • 3 listki bazylii
Kapustkę poszatkuj, wrzuć do garnka zalej wodą...tak aby kapusta wystawała ok 2 cm ponad poziom wody. Gotuj ok 5 min, wrzuć pora, włoszczyznę, pieprz i zioła. Gotuj bez przykrycia aż warzywa będą miękkie, dodaj kostkę rosołową, dopraw solą morską i przecierem pomidorowym. Boczek pokrój w cieniutkie paseczki, podsmaż i dorzuć do kapusty. Jeżeli lubisz aby kapusta była gęstsza wlej mniej wody albo zagęść mąką (tak jak w moim wydaniu). 2 łyżki mąki rozmieszaj z 1/4 szklanki zimnej wody i wlej do kapusty, mieszaj i gotuj ok 5 minut.

2 komentarze:

  1. młoda kapusta koniecznie z dużą ilością koperku. z kromką chleba. też tak lubię.

    OdpowiedzUsuń
  2. a właśnie dzisiaj taką jadłam :) pyszności!

    OdpowiedzUsuń