2 porcje:
- filet z okonia morskiego (chyba miał ok 500 g)
- przyprawa do ryb
- oliwa z oliwek
- sok z 1 limonki
- 2 łyżki sosu sojowego
- połowa dużego mango
- awokado
- sok z połowy limonki
- połowa małej papryczki chilli
- połowa małej czerwonej cebulki
- 1 cukinia
- oliwa z oliwek
- zioła prowansalskie
- sól, pieprz
Rybę skropiłąm sokiem z limonki i sosem sojowym, natarłam przyprawą do ryb i oliwą z oliwek, wrzuciłąm na ruszt do piekarnika i piekłam ok 15 minu w temperaturze 220 stopni (ze zmianą strony).
Cukinię pokroiłam na 8 części, wykroiłam środek, posypałam ziołami oraz skropiłam oliwą, wrzuciłam do piekarnika i grillowałam z 2 stron do uzyskania złotego koloru i miękkości.
Salsa jest bardzo łatwa w wykonaniu no i fajnie zjeść do ryby czy mięsa czasami coś tak świeżego, super połączenie soczyste owoce z dodatkiem chili i cebulki to naprawdę strzał w 10. Przyznam, że ta cebula trochę mnie przerażała ale tak naprawdę w niczym nie przeszkadza. Aby salsa była smaczna trzeba upolować dojrzałe żółciutkie mango i miękkie awokado. Owoce kroisz w spore kawałki, natomiast cebulę i chilli najdrobniej jak tylko potrafisz, wszystko skrapiasz sokiem z limonki i gotowe. Dodatkowo podałam grillowaną cukinię z ziołami.Przepis pochodzi zdobytej przy kasie media marktu :) Kuchnia Meksykańska - Podróże Kulinarne wyd. Rzeczpospolita
Polecam świetne danie na lato, lekkie i zarażające pozytywną energią.
a tutaj kila miejsc, które mijaliśmy dzisiaj na naszych rumakach :)
weekendu Ci zazdroszczę, ja spędziłam go w 4 ścianach uniwerku z wrednym gościem ;) danka zresztą też zazdraszczam ;)
OdpowiedzUsuńrower, rybka, warzywa..
OdpowiedzUsuńkolorowo, pysznie
Znowu jestem głodna przez Ciebie Katarzyno:P
OdpowiedzUsuńMyślę że idealnie sprawdzi się na grillu. W związku z tym musimy się ustawić na jakiś mały działking :)
Magdaleno gdy nadejdą dni juwenaliów możesz na mnie liczyć :]
OdpowiedzUsuń