Przepis znalazłam u Pokochaj gotowanie i przy okazji dziękuję za inspirację, z pewnością zrobię ten sernik nie raz.
Poniżej oryginalny przepis obok moje zmiany i wskazówki.
ciasto:
- 50 g zimnego masła (ja używam do wypieków masła roślinnego)
- 100 g mąki pszennej
- 1 łyżka jogurtu naturalnego (grecki)
- 1 łyżka cukru (brązowy)
- szczypta soli
masa serowa:
- 500 g ricotty (ja miałam ok 350 g dlatego zdecydowałam się na formę do tarty, ciasto wyszło niskie, ale ze względu na ilość masy a nie dlatego, że nie wyrasta i jest ciężkie)
- 3 jajka (miałam małe więc dałam 3, sądzę, że przy mniejszej masie sera 2 wystarczą)
- 2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego
- 1/2 szklanki cukru trzcinowego (wspominałam wcześniej, że ciasto jest mało słodkie, dla mnie ok ale łasuchy mogą dodać 3/4 szklanki i będzie ok, choć lukru nie będzie przypominać)
- 2 łyżki mąki pszennej
kruszonka:
- 2 łyżki masła
- 3 łyżki cukru trzcinowego
- szczypta proszku do pieczenia
- mąka pszenne (tyle aby przy połączeniu z innymi składnikami stworzyła kruszonkę :))
+ jagody - u mnie 1 i 1/2 szklanki
Jak to zrobić?
Zaczynamy od wyrobienia kruchego ciasta - Łączysz wszystkie składniki. Masło musi być zimne, dlatego najlepiej połączyć masło z resztą składników ciekając nożem i w momencie gdy w miarę wszystko się polepi zagnieść ręką kulę, którą wkładasz do lodówki na ok 15-30 minut. Następnie ciasto należy rozwałkować i wyłożyć formę do ciasta (u mnie forma do tarty 22 cm). Nakłuwasz i pieczesz ok 15 min. w temp. 180 stopni (możesz obciążyć ciasto fasolą aby nie urosło, ale w tym przypadku nie było to konieczne).
Aby zrobić masę serową wystarczy ubić ricottę z cukrem na puszystą masę, następnie stopniowo dodajesz jajka, mąkę i jogurt, miksując do uzyskania gładkiej masy. Całość wylej na wcześniej podpieczony spód i znowu włóż do piekarnika na ok. 15 min.
Następnie posyp ciasto jagodami, kruszonką i piecz przez kolejne 30 min. Ania radzi aby ciasto pozostawić po upieczeniu w piekarniku, i kroić wystudzone - ja tak zrobiłam i wyszło super :)
Na zdrówko!
Ślicznie wygląda :)) Z ricotty jeszcze nie robiłam :) Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńto takie pyszne jagodowe lato na talerzyku
OdpowiedzUsuńBeti, a to był właśnie mój debiut z ricottą :)
OdpowiedzUsuńNigdy nie robiłam sernika z ricotty, ale zapewne pysznie Ci wyszedł.
OdpowiedzUsuńWyszło przepyszne,właśnie dzisiaj zrobiłam na święta. Pozdrawiam i dziękuję za przepis:)
OdpowiedzUsuńPs. Dałam żurawinę- jest mega.