niedziela, 10 kwietnia 2011

polędwiczki wieprzowe z musztardą i ratatouille

Po udanej kolacji w greckiej knajpie u Kręglickich, upolowałam ich książkę. I tak od czasu do czasu sobie testuje znakomite receptury. Przepisy w książce są dosyć tajemnicze i nie zawsze wiadomo co poeta miał na myśli i tak np kalmary, które w knajpie są wybitne w warunkach domowych nie wychodzą za bardzo bo co to oznacza "smaż bardzo krótko na gorącym oleju"?? Ale wracając do tematu polędwiczek - wyszły rewelacyjne. Soczyste i bogate w smaki. Niue przypomina to nudnej wieprzowiny a w połączeniu z aromatycznym i delikatnym ratatuj jest ciekawą alternatywą dla klasycznych polskich dodatków typu ziemniaki i surówka.
2 os:
1 średniej wielkości polędwiczka wieprzowa

marynata:
  • 1 szalotka pokrojona w cienkie piórka
  • 1 ząbek czosnku pokrojony w cienkie plasterki
  • 3 gałązek tymianku ( ja dałam suszony)
  • 1-2 gałązki rozmarynu ( dodałam suszony)
  • sok z 1/4 cytryny
  • łyżeczka miodu
  • 1/3 szklanki oliwy
  • sól + grubo mielony pieprz
  • 2 czubate łyżki musztardy dijon z ziarnami gorczycy

składniki marynaty mieszamy i zanurzamy w niej polędwiczkę. Oryginalny przepis mówi, że należy zostawić mięso w chłodnym miejscu na co najmniej 2 godziny, ja trzymałam mięso w marynacie całą noc. Po tym czasie wyjęłam mięso i oczyściłam ze składników marynaty  a następnie obsmażałam krótko na oliwie tak by była rumiana z z każdej strony. Po podsmażeniu wierzch posmarowałam grubo musztardą i skropiłam oliwą z oliwek i wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 180 st C na ok 15 minut (troszkę za długo polecam 10 min). polędwiczkę kroimy w grube ukośne plastry i podajemy z  ratatuj.

Ratatuj:
  • 1 średnia cukinia
  • 1/2 czerwonej papryki
  • 1 bakłażan
  • 1/2 czerwonej cebuli pokrojonej w kosteczkę
  • 2 posiekane ząbki czosnku
  • oliwa z oliwek
  • rozmaryn + tymianek
  • sól + pieprz
Z warzyw usuwamy gniazda nasienne. Bakłażana solimy i odstawiamy na 15 min żeby wypuścił gorycz. Myjemy w zimnej wodzie. Warzywa kroimy w kostkę ok 1 cm.  Na rozgrzanej oliwie smażymy cebulę, dodajmy paprykę, po chwili cukinię i bakłażana. Wszystko smażymy i w między czasie dodajemy zioła i czosnek. Przerzucamy wszystko do garnka, solimy po czym dusimy na małym ogniu ok 10 min. Pod koniec doprawiamy świeżo mielonym pieprzem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz