środa, 28 lipca 2010

micha pełna warzyw. moje ratatuj :)

Uwielbiam to danie. Zawsze kojarzy mi się z latem kiedy cukini jest zawsze pod dostatkiem i trzeba było wymyślać dania, które za jednym zamachem pozwolą zużyć kilka z nich, żeby się nie zmarnowały. Uwielbiam to warzywo jest tak bardzo delikatne i subtelne w smaku. W połączeniu z ziołami i czosnkiem jest mistrzostwem. Lubie wersję bezmięsną ale żeby zachęcić Swego NARZECZONEGO ( ;)) do jedzenia warzyw dodaje podsmażone kabanosy. Czasami tak jak to w oryginalnym  ratatuj dodaję bakłażany, tym razem nie miałam ale to mi w ogóle nie przeszkadzało. Danie można zrobić w wersji delikatnej i ziołowej albo nieco ostrzejsze, wystarczy dodać małą  ostrą papryczkę. Ratatuj zazwyczaj podaję z grzankami czosnkowymi tym razem zjadłam z razowym chlebkiem.
4-5 porcji:
  • 2 spore cukinie (u mnie zielona i żółta)
  • 2 czerwone papryki
  • 1 żółta papryka
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • puszka pomidorów pelati bez skórek
  • 10-15 małych pieczarek
  • 6 gałązek bazylii
  • 10 ziarenek pieprzu
  • ostra papryczka
  • liść laurowy
  • spora szczypta suszonych ziół prowansalskich
  • sól morska
  • oliwa z oliwek
  • 3 kabanosy
warzywa pokrój. Cukinię wzdłuż na pół i jeszcze raz na pół jeżeli środek jest gąbczasty a cukinia niezbyt młoda wytnij go i pokrój cukinię na 1 cm plastry. Cukinię pokrój w paski, cebulę w piórka, mniejsze pieczarki na pół resztę na 3 lub 4 a czosnek drobno posiekaj. W dużym garnku rozgrzej oliwę i zeszklij czosnek z cebulą, dodaj warzywa chwilę podsmażaj a kiedy puszczą sok zmniejsz ogień i powoli duś razem ze zmiksowanymi pomidorami i przyprawami do uzyskania ulubionej dla Ciebie konsystencji. Ja lubię kiedy warzywa są miękkie ale jeszcze nie rozpadają się i kiedy otula je niewielka ilość sosu. Jeżeli chcesz mieć bardziej treściwe danie możesz dodać podsmażony boczek, kiełbasę czy kabanosy tak jak w moim przypadku. 3 kabanosy pokroiłam w 1 cm krążki, podsmażyłam na patelni bez dodatku tłuszczu i dodałam do warzyw. To wszystko. Grzanki czosnkowe super wyjdą z bagietki lub ciabatty. Rumienię pieczywo w piekarniku i rozcieram na nim czosnek pycha!

5 komentarzy:

  1. właśnie takie coś bym zjadła;D danie zastanawia mnie od czasu obejrzenia bajki o tym samym tytule, która teraz jest jedną z moich ulubionych, jak nie ulubioną;D

    OdpowiedzUsuń
  2. pyszna ta warzywna micha :)

    OdpowiedzUsuń
  3. zrobię sobie taką michę na obiad

    OdpowiedzUsuń
  4. Lubię ratatuj. Dodaję jeszcze bakłażana, czasem piekę- wariacji na temat tego dania wiele- a zawsze smakuje;) i czaruje kolorami.
    zapraszam do konkursu:
    http://filozofiasmaku.blogspot.com/2010/07/wielkie-chrupanie-zapraszam-do-konkursu.html

    OdpowiedzUsuń