2 porcje:
- 2 bułeczki drożdżowe
- opakowanie białego sera
- 2-3 łyżki śmietany 18%
- 3 łyżeczki cukru
- 1/2 łyżeczki cukru waniliowego
- 2 banany
- 2 solidne łyżeczki miodu akacjowego
- płaska łyżeczka białego cukru
- szczypta cynamonu
- łyżeczka masła
- kieliszek pomarańczowego likieru cointreau
Twarożek należy rozdrobnić, mieszamy ze śmietaną, dodajemy cukier, który można zastąpić miodem, zamiast cukru waniliowego można dodać prawdziwe ziarenka wanilii ale chodziło o to aby poszło szybko.
Na patelni roztopiłam masło, dodałam miód i cukier, banany obrałam pokroiłam na 6 części i wrzuciłam na patelnię na średnim ogniu podsmażałam do uzyskania rumianego koloru po obu stronach na koniec dolałam likier pomarańczowy oraz dodałam cynamon i słupki migdałów. podsmażałam ok 1 minuty i gotowe.
bułeczki na pół, każdą bułeczkę posmarowałam hojną ilością twarożku i nałożyłam po 2 kawałki bananów, posypałam słupkami migdałów. Uwaga banany są bardzo gorące. Do kompletu mrożona kawa i w taki sposób można zaczynać dzień :)
pięknie wygląda ten efekt. też przepadam za słodkimi śniadaniami.
OdpowiedzUsuńcoś czuję, że niedługo i ja ją zrobię :)
OdpowiedzUsuń