- 3 kg węgierek
- 1 szklanka cukru
- 2 łyżki dobrej jakości kakao
- 70 g czekolady 65% (co najmniej)
Śliwki wypestkuj i pokrój na mniejsze kawałki. Gotuj śliwki razem z cukrem na małym ogniu, co jakiś czas mieszając przez 3-4 godziny. Czas zależy od tego jaką chcesz uzyskać konsystencję, czy wolisz kawałki owoców czy też nie. Jeśli chcesz mieć gładka masę możesz użyć blendera i wszystko zmiksować. Na około 15 min przed wyłączeniem dosyp kakao oraz kawałki czekolady. Poczekaj aż się rozpuści i zagotuje. Powidła przelej do wyparzonych i czystych słoiczków. Po zakręceniu odwróć denkiem do dołu, wystudź.
mniaam!
OdpowiedzUsuńcóż innego by tu rzec?
nic dodać nic ująć ;)
Usuńtościk z takimi powidłami....bezcenne;)!
OdpowiedzUsuńzwłaszcza w taką pogodę jak dziś - odpędza mgłę, chmury i mżawkę ;)
UsuńYummy. I want to try it now
OdpowiedzUsuńbiet thu dep
biet thu dep 3 tang
tu bep gia re